Kıbrıs Beşparmak Dağlarında Gezilecek Yerler

Kıbrıs Beşparmak Dağlarında Gezilecek Yerler

Kıbrıs el değmemiş tabiatıyla, endemik bitki ve hayvan türleri ile birlikte doğa turizminin de başkenti sayılabilir. Özellikle beşparmak dağları Kıbrıs’ın hem iklimini ve coğrafyasını hem de kültürünü şekillendirmektedir. Kıbrıs Beşparmak dağlarında gezilecek yerler için de çok fazla seçenek vardır. Çevresinde gelişmiş olan söylenceler, efsaneler, özellikle Kıbrıs Barış harekatı sırasında dağın tepesine çıkartılan tankla birlikte artık Beşparmak dağları adeta bir efsane merkezi haline de gelmiştir. Bununla beraber Kıbrıs’ın Kuzey bölümünde bulunmakta olan dağlar özellikle yaz aylarında daha serin bir iklime sahip olduğu için de çadır turizmi ve trekking gibi doğa yürüyüşü tutkunlarını kendisine çekmeyi başarıyor.

Kıbrıs Beşparmak Dağları İçin Sık Sorulan Sorular

  • Kıbrıs Beşparmak dağları nerede?

Kıbrıs’ın kuzeyinde Girne’de bulunmaktadır

  • KKTC’nin en yüksek dağı hangisidir?

Beşparmak aralarındaki Selvili tepe 1024 metre rakamıyla en yüksek noktadır

  • Beşparmak dağları haritada nasıl bulunur?

Kıbrıs’ın Kuzey tarafına özellikle Girne bölümüne göz atarsanız Beşparmak dağlarını coğrafya haritada bulabilirsiniz

  • Beşparmak dağları tank nerede?

Kıbrıs Barış harekâtı sırasında tankın Beşparmak Dağları’nın tepesinde bulunduğu söylenmiştir

  • Beşparmak dağları yüksekliği ne kadar?

Ortalama yükseklik 600 ila 1000 metre arasında değişmektedir

  • Beşparmak dağları tank nasıl gidilir?

Beşparmak Dağları’ndaki tanka ulaşmak için belli bir noktaya kadar araçla gittikten sonra trekking yapmanız gerekmektedir

  • Kıbrıs’ta Hangi dağlar vardır?

Lapta dağları, Beşparmak dağları ve Kantara dağları bulunmaktadır

Beş Parmak Dağları’nın Coğrafi Özellikleri

Girne sınırları içerisinde bulunmakta olan Beşparmak dağları, özellikle Akdeniz rotası dahilindeki en yüksek noktalardan birisidir. Bu yönü ile birlikte sıcak Kıbrıs iklimi içerisinde ferah ve serin bir atmosfer oluşturmaktadır. Hatta kış turizmi için bile tercih edilebilecek bazı özelliklere sahiptir.

Beşparmak dağları ile ilgili merak ettiğiniz coğrafi detaylar aşağıda sıralanmaktadır

  • Beşparmak Dağları’nın en yüksek noktası Selvili tepedir. 1024 metre rakıma sahiptir
  • Coğrafi uzunluk olarak tam 170 kilometreye yayılmış olan dağlar Girne’nin Kuzey kısmını kapsamaktadır
  • Dağların genişliği ise 10 kilometre olduğu için dağ kütlesi üstünde pek çok önemli endemik bitki ve hayvan türü yetişmiştir
  • Sıra dağ özelliği gösterse bile hem uzunluğu hem de yüksekliği bakımından ortalama seviyededir
  • İsmini almış olduğu Beşparmak yapısı 5 farklı vadi ile birleşmesi dağların üstünde kalelerin konumlandırılması mı da zorunlu hale getirilmiştir

Beşparmak Dağlarında İnşa Edilen Kaleler Hangileridir?

Yukarıda değindiğimiz gibi dağların parmak şeklindeki yapıları beraberinde orta kısımlarda bulunan vadileri korunması gereken lokasyonları haline getirmiştir. Geçmiş dönemlerde vadilerin gözlenmesi ve korunması için özellikle vadi bitimlerindeki yükseltilere kaleler yapılmaktaydı. Kıbrıs’ta inşa edilen kalelerin tamamı Beşparmak Dağları’nda bulunmaktadır.

  • St. Hilarion Kalesi
  • Bufavento Kalesi
  • Kantara Kalesi

Beşparmak Dağları Tank Mucizesi

Kimilerine göre gerçek kimilerine göre ise bir efsane olan Beşparmak Dağları’ndaki tank gerçekten dağın yüksek noktasında bulunmaktadır. Kıbrıs Barış harekâtı sırasında pek çok gerçek ve efsane ile söylence birbirine karışmıştır. Ada halkının ve oraya gitmiş olan Türklerin göstermiş olduğu muhteşem direniş ve kahramanlık tank efsanesi ile adeta zirveye çıkmıştır.

Tankın Türk askerleri tarafından Ada’nın yüksek olan dağına kadar tırmandığı söylenmektedir. Tankı incelediğimizde paletlerde gerçekten meydana gelmiş olan deformasyon ve zorlanmalar bunun gerçek olduğunu ispatlamaktadır.

Günümüzde artık savaş atmosferi olmadığı için tank o dönemin izlerini taşıyan bir kahramanlık nişanesi olarak tarihi ve turistik değere de sahip olmuştur. Özellikle Türkiye’den giden pek çok kişi tankı görmek için dağın o noktasına tırmanmaktadır.

Logo