Kıbrıs Deniz Kaplumbağaları Nerede Görülür?

Kıbrıs Deniz Kaplumbağaları Nerede Görülür?

Kıbrıs harika bir coğrafyaya sahip olmakla beraber sürprizlere her an açık bir yapıya sahiptir. Özellikle Kıbrıs Deniz kaplumbağaları görülmesi gereken en önemli doğa olaylarını başında gelmektedir. Hatta Kıbrıs’a tatile geliyorsanız zamanınızı kaplumbağaların göç mevsimine ayarlamanızı önemle tavsiye ediyoruz. Böylece 7 farklı kaplumbağa türünün Kıbrıs’ın farklı sahillerine yumurta bırakmasını ve bu yumurtadan çıkan yavruların tekrar denize kavuşmasını gözlemleyebilir, unutulmaz kareleri yakalayabilir, videolar çekebilirsiniz. Oldukça nadir olarak gerçekleşen caretta caretta yumurtlaması diğer kaplumbağa türlerinin Kıbrıs sahillerine uzun yıllar sonra tekrar dönmesi sizin için de çok farklı bir deneyim olacaktır.

Kıbrıs’ta Deniz Kaplumbağaları için Sık Sorulan Sorular

  • Kıbrıs’ta Deniz kaplumbağaları en çok nereye gelir?

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde Alagadi, Alevkayası, Karpas Deniz kaplumbağalarının en çok uğradığı lokasyonlardır

  • Kuzey Kıbrıs kaplumbağaları koruma derneği ne iş yapar?

Kıbrıs’ı ziyarete gelen deniz kaplumbağaları ile ilgili her türlü koruma faaliyeti ve etkinliği bu dernek tarafından organize edilmektedir

  • Alagadi, deniz kaplumbağalarını görmek için uygun mu?

En yoğun deniz kaplumbağası göçü Alagadi civarında yaşanmaktadır

  • Deniz kaplumbağaları Kıbrıs’ta yumurtalarını hangi sahile bırakır?

%70 oranında Alagadi sahili yumurtlama alanıdır

  • Caretta carettalar da Kıbrıs’a gelir mi?

Kıbrıs’a gelen kaplumbağaların %10’u caretta caretta deniz kaplumbağasıdır

Kıbrıs’ta Deniz Kaplumbağaları Ne Zaman Yumurtlar?

Deniz kaplumbağaları uzun ömürleri ile adeta doğanın hafızasıdır diyebiliriz. Bu yönü ile birlikte dünyanın her yerinde karşınıza çıkmayacak olan caretta caretta ve yeşil kaplumbağa türlerini Kıbrıs’ta görebilirsiniz. Kıbrıs’a Deniz kaplumbağaları yumurtlamak için genellikle Haziran sonu ve temmuz ayının başlarında akın etmektedir. Yumurtlama dönemleri ise Ağustos ayını bulmaktadır. Ağustos ayının sonlarında ve eylül ayının başlarında yavrular yumurtadan çıkmaktadır. Bu nedenlerle sizler de tatilinizi özellikle ağustosun sonu Eylül ayının başına denk getirirseniz bahsedecek olduğumuz yer ve lokasyonlarda muhteşem tabiat olayını gözlemleyebilirsiniz.

Kıbrıs’a Hangi Tür Kaplumbağalar Gelmektedir?

Araştırmacılar yoğun bir şekilde özellikle 25 yıldır gözlem faaliyetinde bulunmaktadır ve yapılan gözlemlerin sonucunda her yıl 200’den fazla deniz kaplumbağasının Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ettiği tespit edilmiştir. 130 ve 180 kilogramağırlıklara kadar ulaşan bu kaplumbağaların devasa boyutlarıyla çok uzak mesafelerden Kıbrıs’ı ziyaret etmesi bulunmaz bir fırsattır. Kıbrıs’a yumurtlamak için gelen kaplumbağaların %30’u yeşil kaplumbağa yüzde 10’u ise caretta caretta dediğimiz kaplumbağa türüdür.

Kıbrıs’ta Kaplumbağalar Hangi Sahillerde Yumurta Bırakır?

Yapılan incelemelerin sonucunda 25 yıldır sahili ziyaret eden kaplumbağaların aşağıdaki noktalara uğradığı ve Haziran ile temmuz ayında yumurtalarını bıraktığı tespit edilmiştir:

  • Alagadi Plajı
  • Karpaz Sahilleri ve
  • Kuzey Karpaz
  • Altınkum Sahilleri

Özellikle Alagadi sahili kaplumbağaların büyük oranında ziyaret ettiği ve yumurtalarını bıraktığı bir lokasyona dönüşmüştür.

Logo