Kıbrıs Resmi Tatilleri ve Bayramları

Kıbrıs Resmi Tatilleri ve Bayramları

Kıbrıs resmi tatilleri yoğun turizm akınına da ev sahipliği yapmaktadır. Üstelik dışarıdan gelen yabancı turistlere Kıbrıs’ın yerel halkı da eşlik edince ortaya ciddi bir hareketlilik çıkıyor. Hem dini bayramlarda hem de milli bayramlarda coşkulu kutlamalarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle Kıbrıs Barış Harekatı’nın izlerini taşımakta olan milli bayramlar yöre halkı tarafından da yoğun bir ilgi ile karşılanmaktadır. Türkiye’dekilere ek olarak bu milli bayramları da kattığımızda Kıbrıs tatilleri resmi bayramlar ve milli günler açısından son derece zengin bir kültürel değere sahiptir. Bu kültürel altyapı ile birlikte merak ettiğiniz bütün konulara aşağıda yer veriyoruz.

Kıbrıs Resmi Tatilleri İçin Sık Sorulan Sorular

  • Kıbrıs’ın resmi tatilleri nasıl kullanır?

Dini ve milli bayramlar veya diğer özel günlerde o günün özelliğine göre kutlama tarzları vardır

  • Kıbrıs’ın resmi tatillerinde en çok turist çeken dönem hangisidir?

Özellikle temmuz ve ağustos ayındaki milli bayramlar yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca 1 ocak yılbaşı tatili de dünyanın farklı noktalarında gelen kişiler tarafından Kıbrıs’ta geçirilmektedir

  • Kıbrıs’ta dini bayramlar hangileridir?

Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Ramazan ve Kurban bayramları Kıbrıs’ta da dini bayram olarak kutlanmaktadır

Kıbrıs’ta Milli Bayramlar Ve Özel Günler Hangileridir?

Kıbrıs 1974 Barış harekatı ile birlikte özgürlüğüne kavuşmuş ve kendisine yeter bir ülke haline gelmiştir. Üstelik muhteşem tabiatıyla birlikte dünya açısından da turizmin gözbebeği yerlerden birisidir. Her ne kadar bazı ambargolar ve siyasi engellemeler hala sürdürülüyor olsa da Kıbrıs milli bayramlar ve özel günler ile birlikte bu milli birliğini daha da kenetlemektedir.

Yer verecek olduğumuz milli günlerde coşku ve gurur en üst seviyeye kadar tırmanabilmektedir

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından büyük emekler ve çabalar sonucunda dünya çocuklarına armağan edilen bu bayram, hem Türkiye’de, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eş zamanlı olarak kutlanmaktadır.
  • 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı: Türkiye’de de aynı şekilde kutlanan bayram, hem Türkiye, hem de KKTC’de resmi tatildir.
  • 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramır: 20 Temmuz 1974 tarihinde “Kıbrıs Barış Harekatı” başlamıştır ve bu gün artık özel bir bayram olarak kutlanmaktadır. Bu harekatı anlamlandırmak için, her yıl 20 Temmuz, Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlanmaktadır.
  • 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı: Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından fethedildiği, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluş günü olan 1 Ağustos, Toplumsal Direniş Bayramı olarak yıllardır kutlanmaktadır.
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı: Mustafa Kemal Atatürk’ün kıvılcımı çakıp başlattığı ve nihayetinde Büyük Taarruz ’un kazanılması ile kutlanan özel bir gündür. 30 Ağustos Zafer Bayramı, hem KKTC, hem de Türkiye’de kutlanıyor ve o gün resmi tatildir.
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıldönümü olan 29 Ekim, Türkiye ve KKTC’de de kutlanmaya devam etmektedir.
  • 15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı: 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. KKTC’de kutlanmakta olup, resmi tatildir.

Kıbrıs’a Dini Bayramlar Nasıl Kutlanır?

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birçoğu Müslümandır. Bu sebeple Kıbrıs’ta dini bayramlar özellikle Ramazan bayramı ve kurban bayramında daha yoğun bir şekilde kutlanmaktadır. Ramazan Bayramı tıpkı Türkiye’de olduğu gibi 3 gün resmi tatil ilan edildiği bir dönemdir. Kurban Bayramı da yine Türkiye’de olduğu gibi 4 gün resmi tatil ilan edildiği bir dönemdir. Bu tatil süresi içerisinde hem Kıbrıs’tan Türkiye’ye hem de Türkiye’den Kıbrıs’a yoğun akışlar gerçekleşmektedir. Genellikle tatil günleri geleneksel olarak anılmakta, büyüklerin ziyareti şeklinde gerçekleşmektedir.

Logo